Kosketuksen voima

Pieni ja hento ote – siinä kaikki!

Tampereen yliopiston professori Taina Kinnunen tutkii suomalaista kosketuskulttuuria teoksessaan Vahvat yksin, heikot sylityksin (2013).  Nimi viittaa suomalaiseen puheenparteen, jossa toisiin ihmisiin turvautumista on pidetty heikkoutena. Läheisyys ja toiseen ihmiseen turvautuminen on kuitenkin tärkeä voima. Tuntoaisti kehittyy ihmisalkiossa ensimmäisenä ja sammuu viimeisenä. Kosketus on elintärkeää. Perustavat elintoiminnot eivät kehity normaalisti ilman kosketusta. Kosketuksella on yhteys oksitosiini järjestelmään ja muihin hyvän olon hormonien välitysjärjestelmiin. (Emt., 2013.) Kinnunen tietää mistä puhuu. Häntä ei lapsena haliteltu tai sylitelty. Hän on herkkä kuumalle ja kylmälle. Iho kipeytyy karheasta ja koukuttuu pehmeään. (Saraste 2016)

Lapsuutemme kosketuskulttuuri kaivautuu esiin, kun aikuisena muodostetaan parisuhteita ja tullaan vanhemmiksi. On merkityksellistä, millaisen kiintymyssuhteen vanhemmat muodostavat vauvaansa. Lapsen niukasti hellyyttä sisältävää suhdetta vanhempaan kutsutaan turvattomaksi kiiintymyssuhteeksi. Joskus lapsuuden kokemukset voivat traumatisoida loppuelämäksi. (Kinnunen 2013). Traumat ovat voineet syntyä toistuvasta väkivallasta tai laiminlyönnistä. Seksuaalinen hyväksikäyttö on myös äärimmäisen vakava trauman aiheuttaja. On kuitenkin lohdullista tietää, että kaikki mahdollisuudet ovat myös toipumiselle. Siihen tarvitsemme toista ihmistä, toista ihmistä, joka osaa lähestyä sopivassa suhteessa.

Pieni ja hento ote – ihmisestä kiinni!

Dave Lindholmin sanoituksen syvyyttä ei voi oikein edes tavoittaa. Yhteydessä ja kosketuksessa tulee aina mennä toisen ihmisen ehdoilla. Kuntouttavassa yhteyden luomisessa ja kosketuksessa liikutaan herkässä ja   parantavassa vuorovaikutuksessa. Hoivaajalta vaaditaan tarkkaa sensitiivisyyden taitoa. Kiintymyssuhteessa haavoittuneen ihmisen parantava voima on hyväksynnässä ja yhteyden tavoittamisessa. Joskus tätä yhteyttä voi olla loputtoman vaikea tavoittaa. On kuitenkin niin, että seitin ohutkin yhteys riittää tai se koskettava tuuli kuten Dave Lindholm ilmaisee.

Jotkut kokevat kosketuksen epämukavana asiana, varsinkin vieraan tai etäämmän ihmisen. Ymmärrämme, että meille on omat reviirimme eikä liian lähelle ole hyvä tulla. Kosketukseen kuitenkin myös opitaan. Lapselle on tärkeää, että kohtaamme hänet ja hyväksymme hänet. Puhumme vaikeista asioista tai joudumme sanomaan jotain mistä lapsi ei pidä, sen voi tehdä monella tavalla. Asetumme lapsen tasolle, jolloin puhe ei tule ylhäältä päin, voimme myös koskettaa eli kertoa että olemme läsnä. Joskus voi olla vaikea olla läsnä. Kiire ja monet häiriötekijät vaikuttavat lapsen ja aikuisen väliseen vuorovaikutukseen. Kun hellästi kosketamme toista, olemme lähellä, juuri siinä 😊

Järjestämme DDP – Finlandin kanssa yhteistyössä Eheyttävä arki koulutuksen. Koulutus kannustaa ja antaa välineitä terapeuttiseen kasvatukseen, turvallisen kiintymyssuhteen luomiseen ja eheyttävän emotionaalisen kasvun tukemiseen. Voit tutustua oheisesta linkistä:  http://pt-kustannus.fi/ddp-koulutukset/eheyttava-arki-kuntouttavan-vuorovaikutuksen-koulutus-syksy-2018/ Myönteisellä kosketuksella on hyviä vaikutuksia ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin, se kertoo, että meistä välitetään ja meidät nähdään. Kosketuksella on myös rentouttava vaikutus. (Tuovinen 2014.) Ensi kerralla, kun haluamme viestiä tärkeälle henkilölle välittämistämme, voisimme kokeilla kosketuksen voimaa. Muistamme ottaa lapsen lähelle, halata ja kertoa kuinka tärkeä hän on. Halataan enemmän toisiamme! Kokeile, toimiiko sinulla myönteinen kosketus. Toivotamme myönteisesti koskettavaa syyskautta Davea kuunnellen: Pieni ja hento ote – siinä kaikki!

Blogin kirjoittivat Suvi Koski, ammatillinen tukihenkilö & kehittäjä kokemusasiantuntija ja Johanna Santanen, sosiaalityöntekijä & työnohjaaja

 

Lähteet:

Kinnunen Taina (2013) Vahvat yksin, heikot sylityksin: otteita suomalaisesta kosketuskulttuurista. Kirjapaja.

https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi_hyvin/terveys/halauksen_puute_tekee_ihmisesta_sairaan

Saraste Heini (2016) Kosketuksen puute tuntuu yhä. Hyvä terveys 2016. https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/kosketuksen_puute_tuntuu_yha

Tuovinen Sanna (2014) Satuhieronta. WSOY

SUOMI 100 – VUOTTA!

ITSENÄISYYSPÄIVÄN KYNNYKSELLÄ

Takana on sumuinen syksy. Tunnen todella eläväni vuoden pimeintä aikaa. Lohdutuksena minulla on höyryävä kahvikupponen. Radiosta kuulen Juha Tapion laulavan, Sinussa on valo, sinussa on yö, sinulla on sitkeä sydän, joka lyö… Taiteilijalla on kyky tavoittaa ihmisen sisin.

Mieleeni palaa viikon takainen kohtaaminen alakouluikäisen pojan kanssa. Löysin hänet rähmällään makaamassa kadulta. Poika oli  pelokas, koska oli kolauttanut otsansa ja leukansa asfalttiin. Sain hänet vietyä sisätiloihin läheisen opiston aulaan, jossa tutkimme ruhjeet tarkemmin. Poikaa lohduttaessani kuulin harmikseni, kuinka osa aulassa olevista aikuisista kehotti lasta olemaan itkemättä. ”Älä itke, ei tässä nyt tarvitse itkeä!  Pienen pojan itkeminen ilmiselvästi vaivasi heitä. Vain yksi vanhempi mieshenkilö tarjosi apuaan poikaa moittimatta. Jäin pohtimaan, miksi valtaosa aikuisista ei kyennyt lohduttavaan läsnäoloon.

Näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä samalla kun ajattelen kompastunutta poikaa, ajattelen niitä nuorukaisia, jotka joutuivat lähtemään sotaan. Oli pakko kätkeä omat pelkonsa ja pysytellä toimintakykyisenä. Kuten sanomme: EI SAA JÄÄDÄ TULEEN MAKAAMAAN!  Heikkouden näyttäminen olisi tarkoittanut tuhoa. Ajattelen niitä äitejä ja lapsia, jotka jäivät kotiin selviytymään…    myöhemmin sodasta palaavia ei haluttu henkisesti kuormittaa. Kaikki oppivat kätkemään tunteitaan. Pienet pojat ja tytöt aikuistuivat nopeasti ja kertaheitolla. Saimme Suomen kovalla ja sitkeällä työllä rakennetuksi, mutta jäimmekö taistelutilaan?

Itsenäisyyspäivänä meillä on aihetta sytyttää kaksi kynttilää. Tätä yhteisöllistä perinnettä olemme vaalineet. Kaksi kynttilää ikkunoilla, on aina ilahduttanut minua. On sopivasti valoa ja sopivasti pimeyttä. Juha Tapion laulu jatkuu…Sade tuli tulvana yli pysäkin. Sinä olet ihme, suuri sittenkin. Sinulla on ilma ja kyky hengittää Olkapäällä kyyhkynen Vaikket sitä nää. Sinussa on valo, sinussa on yö…

Tänään 100 – vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivänä haluamme sanoa: Olet arvokas kaikkine tunteinesi ja oman elämänhistoriasi kanssa. Olet hyväksytty surussasi kuten myös ilossasi…mutta melkein unohdinkin kertoa, miten kävikään tälle pienelle pojalle? 😊 Hän tuli nähdyksi ja äitikin löytyi onneksi aivan läheltä. Myös haavat tulivat hoidetuksi ja toivon hänen saaneen turvallisen kokemukset siitä, miten aikuiset ovat lähellä ja huolehtivat….ihan vieraatkin aikuiset!

Porissa 6.12.2017 Pienet ihmeet toivottavat                                              Hyvää itsenäisyyspäivää 2018!